Iz@tupplurens.se

070828 Spectra har växt en hel del men är inte färdig med vart hon skall uträtta sina behov. Bra för henne att få egentid med Pia nu. Hon leker massor med Räka som väl är lite för ung för att få prägla henne. Iza är mer cool och leker bara med Spectra när hon själv vill. Spectra har ännu inte tappat sina valptänder. Hon gnager gärna på sladdar och kablar men det vill Pia cencurera (ler). När hon inte får gå ända fram till Räka och matskålen sitter hon invid skäller och slår på den på sidan med sina tassar. Hon samlar allt hon kan till sin valpbädd, skor, bälten, nycklar, hundben allt tas hem till den lilla lyan.

070819 För bara någon dag sedan kändes vägen till Riksprovet väldigt lång för Räka som hunnit bli ganska olydig under valptiden. Idag har jag helt andra vibbar. Hon formas i rask takt till den tjej jag förväntar mig att hon ska vara. Ett par dagar kvar till premiärsläpp och sen ytterligare någon till jaktpremiären. Häftigt att inte vara helt säker....

070818 Så var de två sista tjejerna också besiktade.  Var ju tvungen att vänta med dem lite extra eftersom de ska flytta lite senare än de andra. Registreringspappren till SKK blev också färdigställda däremot blir jag tvungen att vänta ytterligare en vecka eller så på Räkas röntgen. Berodde på ngn utrustningsdetalj.

070816 Äntligen en rejäl regndag. Varit varmt och kvalmigt i flera dagar nu så luften och marken behöver lite ny energi. Tar inte ut valparna om det spöregnar så på morgonen är de kvar inne. Har ju både lunch middag och kväll kvar. Mycket bekvämare med bara två valpar. Dom har bägge väldigt bråttom att sno Izas hundbädd när jag släpper ut dem er hagen efter natten. Kul att se dem busa, både med varandra och med de äldre hundarna. Räknar med att veterinärbesikta dem nu på fredag eftersom Åxxie flyttar från oss på tisdag-onsdag. Ska passa på att röntga Räkas höftleder på samma gång. Verkar som ni har det urmysigt med deras syskon i sina nya hem. Hoppas hinna fixa era skivor med bilder under kommande helg. Kväll nu. Ska iväg till Teckan´s kiosk och hämta fler dagstidningar. Ni anar inte vilka mängder dagstidningar jag har omsatt därifrån. Mycket värt. Jättetack till er på Teckan´s om ni råkar kika in här!

070813 Jobbar till helgen så idag ledig. Vi ska ta med Spectra, Åxxie och Vega ut i hjortronmarkerna tillsammans med de stora hundarna. Vega reser ner till sin familj under morgondagen, Åxxie flyttar i mitten på nästa vecka. Mysigt att ha valparna helt lösa inne nu utan restriktioner i form av dörrgaller. Blir en del mer skurande men också en hel del mer kontakt. Samma kontakt som de andra valparna redan börjat få i sina nya hem. Av de rapporter vi fått har resorna och det första mötet med det nya hemmet gått väldigt bra. Vi är väldigt nöjda med hela kullen och känner också att de valpköpare vi fått utgör en härlig samling av omtänksamma och varma hundentusiaster.

070812 Sovmorgon. Två timmar mer än vanligt så vi fick sova ända till klockan 7. Bara tre valpar kvar inne och betydligt lugnare. En morgonpromenad med tre valpar och två vuxna blir vår inledning av dagen. Under gårdagskvällen fick vi rapport från Anna och Wiwi. Hemresan har gått bra och resan i livet har börjat. Idag vid lunchtid fick vi också rapport från Umbra. Orolig det första minutrarna i bilen sen i likhet med de andra två, lugnt och trygg. På kvällskvisten idag är även X-et hemma. Arbetsnamnet kommer troligen bli Sigge och även han har haft en lugn och stabil hemresa.Flera av familjerna är med på bild och vi hoppas få in alla med sina hundar på hemsidan.

070811 Flera av valparna reser mot nya hem nu. Jättehärligt att träffa er alla! Från Tango kommer redan rapporter om att resan gått bra och att han verkar klara installeringen utmärkt.

070809 Piggare och mer vakna under sina aktiva timmar. Somnar helt utslagna och ihopflätade när kraften tar slut. Nu äter de fyra mål mat om dagen. Kan äta både torrt och uppblött foder och har även provat färskfoder. En kartong med en dörr uppklippt kan roa dem i timmar. Har blivit jätteduktiga på att bajsa på tidningarna vid ytterdörren men bommar oftare i precision när det gäller pinkandet. På lördag kommer Spectras, Umbras, Wiwis, Xets, Zekes och troligen även Yras familjer vara på plats. Veterinärbesiktning sker under fredagen för Umbra, Vega, Wiwi, Xet, Yra och  Zeke. Efter jobbet tog jag ut valparna en tur. Vilken cool rackare!!! hoppade i och bara simmade helt ohämmat. Trodde knappt mina ögon. Inget plaskade, perfekt i linje med kroppen och sååå lugn.. Andra tog det lite försiktigare och lekte och vadade där det var grundare.

070807 Det blir tuffare och tuffare att hinna med allt de begär av mig de små liven. Idag är det bara 8 små vorstehkillar och tjejer kvar här. Tango har tagit sin tillflykt till Tärnaby och dit ska även Åxxie flytta inom snar framtid.

070805 Plötsligt har jag en tjej för mycket. Absolut inget fel på henne utan tvärtom en underbar lite krabat. Helt en fråga om att vi inte hittade varandra jag som uppfödare och den besökande familjen som köpare. Har lagt in extra bilder på Åxxie som är lite färskare än för de övriga valparna som redan har sina hem väntandes.  Se länk

070804 Bara två små olyckor i köket resten hamnade på tidningar vid ytterdörren i morse. Har sett att Tango redan tappat en av valpgaddarna ska kolla de andra så snart jag hinner. Har tagit fram en ripvinge och fäst på ett spö för att kolla hur valparna har utvecklats. Lite kallare idag så hela dagen i valphagen ute blir det inte. En stunds sömn i buren i bilens baklucka sen full fart igen.

070803 Äntligen värme i Arvidsjaur också. Har bytt plats på inneburen. Valparna på gräsmattan i kompostburen två våningar ner.. I onsdag var jag tvungen att id-märka alla valparna eftersom min veterinär inte är gripbar veckan därpå. Kollade själv noga och alla bett ser fina ut. Alla killarna har stenarna nere. Ser ingen större skillnad på valparna avseende temperament utan är överytygad om att alla 9 har finfina förutsättningar. Valp nr1 heter Zeke, valp nr2 heter Umbra, valp nr3 heter Spectra, valp nr5 heter Vega, valp nr6 heter Wiwi, Valp nr7 heter Xet, valp nr8 heter Åxxie, valp nr9 heter Tango och valp nr10 heter Yra. Spectra, Tango och Umbra är Id-märkta med chipps och de övriga med tatuering. Hoppas nu verkligen att ni kommande ägare ska bli verkligt nöjda med era nya små livskamrater.

070730 En dag med massor av utomhus lek och bus. Valparna har varit ute precis hela dagen och har verkligen trivts. Dom har bl a lärt sig att om dom verkligen vill så ryms minst fem av dem i en liten kattbur, nio i en större hundbur och ett par i en rullande tunna. Paraplyer, skramlande fat, gräsklippare, nyfikna barn, mördarsniglar, trutvingar och tuggbara trädgårdsblommor, krusbär och hallon har förgyllt deras dag. Klockan 21 sover de redan djupt och tryggt (eller som Pia uttrycker det...sött). De betydligt äldre tjejerna Iza och Räka är olydigare nu än på länge men strax dax för ett återtagande.

070728 Åter i Stockholm efter en lugn resa trots blåsten. Valparna sover helt tryggt och stilla i bilen, en bra start inför deras framtida resor och dom trivs också oerhört bra inkrupna i buren när dom är mätta och uttröttade. 

070727 Räka sover i hundburen om nätterna men om dagarna får valparna njuta av dess komfort och skydd. När det kommer en regnskur kan det vara mysigt för de små att få krypa in och värma varandra. Spännande också att få knalla ut och smaka på regndropparna som samlas på det skyddande extrataket av plast. Väldigt bra att valparna ser buren som en trygg och mysig plats med värme och gemenskap. För de som ska resa långt kan det vara en fördel att postorderbeställa en liten transportbur lämpad för en valp på dryga 6 kg (jmf kattbur), adresserad direkt till mig, som valparna kan bo in en dag eller så. Självklart ska valparna ha med sig en bit filt med valplivets dofter till det nya hemmet också.

070725 Tur med vädret under gårdagen. Besöket från Helene och Kristian kunde ske med sol och uppehåll från himmelens portar. Valparna blir mer och mer vidvinklade i sina synfält och vi har börjat testa deras anlag för att stå. De mer självständiga individerna tycks vara valp nr 2, 3 och 7. Idag ska vi ta med dem i omgångar ner till sandstranden som ligger 300m nedanför huset för att ge dem lite ny miljö. Under gårdagen provade vi att för första gången servera dem ouppblött torrfoder i små portioner. Allt känns väldigt harmoniskt och bra. Har börjat skissa på vårt förslag till fördelning av valpar mot bakgrund av önskemål och förutsättningar men skickar ut det som personliga mail så snart det är möjligt. Hoppas kunna fördela valparna precis som ni önskar få dem.

070722 Har haft tur med vädret och kunnat ha valparna ute ganska mycket. Nu närmar sig oväder med stormsteg och det blir troligen mer sparsamt med utevistelser en stund. Skönt att vara på Gotland med all värme och avsaknaden av både fästingar och mygg.

070719 Idag hoppas vi få träffa familjen som ska leva med Yra. Iza stjäl mat nu både öppet och ogenerat så idag blir det laxering och motion. Anade fasaner igår. Inte öga mot öga men nog så nära att bägge hundarna reagerade. Jag hörde gapandet och hundarna kände vittringen.

070717 Vistelsen på Gotland känns helt underbar och väldigt bekväm. Vi for över med färjan och  var framme tidigt på morgonen. De flesta utom förarna sov vid överresan..Klorna klippta, avmaskning skett för andra gången, vikten stiger och valptänderna känns tydligt och gör ont på Iza när de diar. , Vi tar då och då ut valparna ur utehagen och låter ett par åt gången få gå "vind för våg" för att se vad de tar sig för. Iza tappar mer och mer hår och börjar magra. Ska laxera  och dra igång med lättare motionsrundor för att sina henne helt.  Räka är en rejäl tillgång som busar och tröttar ut valparna en efter en tills de somnar.

070713 Övergången från diandet via köttfärs och välling till torrfoder och diandet pågår för fullt och går jättebra. Det metalliska trummandet i matskålarna har redan skapat högst påtagliga reaktioner. Tar gärna ut två valpar åt gången som får äta så att de får lugn och ro...   Livet i hagen och utanför känns väldigt harmoniskt och det är härligt att sätta sig bland valparna och känna hur de redan tyr sig. Återbudet på Åxxie renderade i att en tik ytterligare stannar i norr... Kan bara beklaga att jag inte har fler valpar till alla de fina spekulanter som alltjämt hör av sig men blir utan.

070710 Under gårdagen inleddes parallellutfodring för att inom någon vecka ha valparna utfodrade enbart på artificiellt foder. Vegas familj besökte oss och spanade in vem Vega kunde tänkas vara (Jättekul att ha er här). Självklart spelar mötet med de nya familjerna en stor roll. Om besöket enbart sker vid leverans finns ju en risk att köparen inte trivs med valpen eller att vi som  uppfödare inte trivs med köparen och det är ju två helt avgörande faktorer.... 

070707 Daniel och Anton var med när valparna föddes, när tikenvalpen dog nästan framför ögonen på dem och Iza var sjuk och när Iza och valparna återhämtade sig. Det var två veckor sedan vi sågs förra gången. Nu har valparna ögon, killarna solbränd hy och Anton har tappat sina två första tänder. Lyckligt och efterlängtat möte där de omedelbart konstaterade att valparna börjar få tänder att bitas med. Nu har vi semester tillsammans i tre veckor....

070706 Nyklippta klor. Nu börjar präglingsfasen. Mer ute, nya möten.. allt i lagom takt.

070704 Intressant att kunna jämföra viktökningen mellan kullarna. Mest relevanta jämförelse är nog kullen Caztra/Tello med 8 valpar. Konstaterade att viktökningen var något lägre under dygn 15 även för den kullen. Idag har dom fått första kuren för avmasknin och senare blir det vägning av de små liven och mockning av valphagen.

070702 Valparna äter bra och verkar väldigt harmoniska... Viktökningen var mindre nu än förväntat och det tror jag beror på att de helt enkelt har blivit mycket mer aktiva. Är uppe på benen nu.. Busar, skäller och mäter krafter... Kommer farandes till mig när jag klivier in i valphagen.

070630 Vägning ikväll. Ögonen inte fullt öppna men massivt blåå. Så lugnt och tyst i hagen. Oftast går Iza dit när det är tyst och avvaktar när dom skriker... Uppfostran antar jag..

070627 Vägning ikväll. Fortfarande syns ögonen bara som tunna streck...men de blir större. Kloklippning med liten nageltång. Går snabbt och precist. Nu slipper Iza klösmärken på sina juver någon dag.

070626 Öppningsstadium av ögonen. Iza ligger oftast en bit ifrån och har koll men curlar inte när de skriker utan går in när det behövs. Oftast tyst och sömn i valplådan nu. I Ingen kloklippning ännu utan väntar tills de kan se mig även fast klorna börjar bli långa. Några av de ljusa valparna har blivit märkbart mörkare. Iza har massor med mat men bara 6 av 8 kranar är i bruk. Räka är makalöst nyfiken men både hon och de 3 katterna håller sig på avstånd.

070625 Nu på morgonen kan man ana den första strimman av ögon. Med synen kommer det verkliga mötet fram på ett helt annat sätt. Trots sin brist på intryck via synen stapplar de ändå fram både snabbt och med god precision mot mamman och maten. Fantastiskt att se hur tidigt och självklart tiken börjar med sin uppfostran. Redan någon dag gammal höll hon fast den mest skrikige valpen och lät den hållas. (skrik dig trött du!!!). Är man uppmärksam ser man massor med små situationer av uppfostran. Det jag vid min första valpkull för flera år sedan skulle tolka som klumpighet ser jag idag mer som ett naturligt sätt att skola in i livet. Tikens sätt ger mig massor av insikt i hur valparna ska hanteras. Minns Räka som liten och aningen vattenblyg. Det upphörde när Iza lurpassade på henne och tryckte ner henne under vattnet så hon sprattlade som en fisk. Dom kan läsa så självklart rätt och Räka är en vattentjej numera.

070624 Dom knubbiga små växer och mår jättebra. Passerar väl snart kilot. Närmast märkbara utveckling blir väl när ögonen öppnas på torsdag v26. Väntar med den första kloklippningen tills de kan se mig. Iza är harmonisk och trygg och vet nu att Räka inte ger sig in till valparna. Iza har ett annat mer dominant men ändå lågmält hundspråk nu och Räka hoppar inte bara på för bus utan kollar mycket mer nyanserat upp läget först.

070622 Väl inbäddade i sin valplåda och omgående efter en sen arbetsdag den 070620 bilade vi söderut. Den nyinköpta valphagen av märket X väntade på montering. Resan gick jättebra även om trötthet renderade i fler pauser än vanligt. Iza var inte ett dyft ängslig utan diade sina valpar regelbundet och var sen framme vid passagerarsätet fram för att hålla mig sällskap och för att bli klappad....Valplådan passade perfekt i kombination med hagen. De nio är knubbiga nu...och välmående... Och halvsystern Räka har också mjölk i beredskap.

070619  Blev ett par nattliga timmar med massage av svullna valpmagar. Kändes inte helt tryggt att tvingas lämna skaran hemma medan jag var på jobbet. När jag kom hem vid 10 tiden efter tre timmar hemifrån var allt helt lugnt och fridfullt.  Och matte till Tango fick träffa en ganska cool Iza. Lämnade mina små liv och Iza ensamma ytterligare ett pass om 4½ timme såklart påverkad av dagarna som gått hittills. Samma möte. Lugnt fridfullt och mjölk in - skrutt ut. Fick in det sista valpnamnet vid lunchtid och ska kunna få iväg registreringshandlingen via AL till SKK redan den här veckan.

070618 0600 Valparna och Iza är fortfarande vid liv. Nytt veterinärbesök i tiotiden i går kväll. 0800 Verkar ändå som om valparna får i sig mat. Inte lika smala som tidigare. Iza kämpar tappert.

070617 Tempen vill inte riktigt gå ner. Hon mår i övrigt bra, har mycket god aptit och jobbar konstant med att massera magar som nyss ätit eller att ge dem mat. Har lyckats lura med henne ut ett par gånger för att hon ska få röra lite försiktigt på kroppen för annars är det mest ut, uträtta behov och sen in. Hon är en fantastisk tjej med sina valpar.1245 Tempen på väg ner. En valptjej har kämpat klart. Tråkigt men sån är den livets hårda skola. 1739. Tempen ner ett tag men nu uppåt igen. Inväntar veterinär. Jobbigt för själen. 1830 antibiotikakuren insatt. Lättare att andas nu.

070616 Har redan räknat ut att hon får starta vid Riksprovet som ju i år går på hennes främsta underlag (skog) och på hemmaplan (i Arvidsjaur) och anmäld är hon ju sedan tidigare...precis som Räka och Pippi och förhoppningsvis fler.

070615 kl 0610 Flåsig, otålig men inte mitt i det. Tempen har sjunkit men det dröjer ett par timmar ytterligare så vi går till jobbet även idag. Blev bara ett snabbt besök på jobbet.... De första 8 valparna föddes inom loppet av 2 timmar från 151410. Ytterligare två levande och en bortom liv avrundade dagen. Totalt 3 hanar vid liv och en död samt 7 tikar mötte oss denna fredag. Lyckades få i Iza energi mellan valpningen. Aptiten avtar visst aldrig.. Tog en tur med henne på kvällen så att hon fick röra på sig. Makalöst så fysiskt oberörd hon såg ut. Stark, vacker och stolt. Valplådan flyttade vi in i sovrummet när vi gick och la oss. Blir väl som att bo vid järnvägen..eller vid en flygplats..man vänjer sig.

070614 Morgon den 14-e. Känner att det börjar närma sig men ser inga direkta signaler ännu. Pigg, hungrig men flåsande.

070613 Ngt smalare runt midjan men inget temperaturfall. Troligen inga valpar inom 24h

070612 94cm runt midjan och en temp på 38,1! Blir promenad till och från jobbet idag också. Hoppades lite att tempen skulle vara låg nu på morgonen men vet att dygn 59 som är på torsdag är mest troligt för valpning och då ska tempen vara  nere på 36grader på onsdag morgon den 070613.

070610 Det är ganska tungt för henne att färdas fram nu men vi tar våra promenader. Nu på eftermiddagen har Izas otålighet tilltagit markant. Valparna sparkar för fullt i magen och de första dropparna mjölk har sipprat fram. Konstaterar att hon nu är 7cm grövre runt midjan än förra gången vid dygn 55. Väntar nyfiket på tempraset ner mot 36 grader som borde ske ca 24h före valpning... Det ska enligt plan dröja en stund till...

070606 Hemma igen med bara en av mina tre favvotjejer på plats. Iza håller som bäst på att sova in sin valplåda nu. Det som tidigare kunde betecknas som pickanden på hennes mage har nu övergått till rejäla sparkar och livlig aktivitet.

070605 I den heta högsommarvärmen som nått i dagarna njuter Iza av att bli baddad med en sval fuktig trasa. Matfixeringen är latent och det enda som tycks kunna bryta sökandet är ljudet från de skrikande fasanerna som ibland är väldigt nära. Valplådan är i det närmaste klar nu. Ska bara slå ihop en ”krage som skall ligga som avlastning i kanterna sen är det inflyttningsdax. 9 dagar kvar nu. 

070603 Idag har vi kunnat känna de första sparkarna. Först som små pickande och sen, när man lärt sig vart och hur, ganska rejäla kickar. Kul att Iza och vi fick träffa en av valparnas familjer just idag.

070530 Idag när jag mätte hennes omkrets runt magen kunde jag konstatera att hon är 20 cm grövre än normalt. Innan valpning tror jag hon har expanderat ytterligare 20 cm. 56 normalt, 76 nu och 96 vid valpning om tendenserna håller i sig...

070529 Matbegäret suddar ut alla gränser. Om det vore jakt, när vi går till jobbet jag och Iza, skulle jag anklaga henne för att rota och gå med låg näsa... Hon hittar ALLT nu. Under en paus på jobbet när vi var samlade utomhus en stund gick hon helt ogenerat fram till ett bord  sträckte sig fram gapade och tog utan minsta antydan till spärrar äppelskruttet från dess ägare... sen tittade hon på mig som..."du vet väl"..."har man valpar"..."då gäller inga regler".. Kunde inte låta bli att skratta åt henne...

070528 Upptäckte nu på morgonen att juvren blivit större. Allt går sin gilla gång.

070527 Händer inte så mycket just nu. Iza har fått vara hemma  och har blivit sysselsatt av min mor under ett par dagar. Har cykelrastat henne ett par gånger helt lös och i hennes egen takt. En tur i det fria i naturen gladde henne massor. Hon är makalöst intresserad av att äta allt hon hittar. Hon är en glad och dräktig tjej. Bra att kunna jämföra hennes midjemått med de värden jag hade förra gången.

070521  Så lockande att kika på fasanerna som skriker. Jaktviljan är där men Iza är en väldigt lydig tjej som inte förbryter sig. Att magen blivit märkbart större stör henne inte. Ikväll fick vi äntligen se de små liven live under skinnet. Små pickande hjärtan och 6-8 valpar.

070515 Trots rejält med rastning i egen takt så börjar det bli mer synligt nu. Tissarna som tidigare var ganska stora har blivit större och magen sväller... Maskar av bägge töserna, som vanligt så här års...

070513 Hon rör sig fortfarande lätt och snabbt men det syns att hon är ett par veckor in i dräktigheten. Nu har det gått 27 av ca 60 dygn innan valparna föds

070509 Ett par passiva dagar för Iza just nu. Hjälps inte när det är mycket jobb. Hon mår jättebra trots detta och tiden tickar på. Inte så mycket mer att förtälja just nu...

070506 Snön täcker fortfarande stora delar av skogsmarkerna. Riporna har kvar sin vita dräkt men börjar bli mer flammiga och tjäderhönorna är fortfarande gråa efter vintern. Skönt ändå för Iza och Räka att få vara med oss ute på barmarksfläckarna. Det börjar märkas på Iza att hon är dräktig. Kanske inte främst på kroppshyddan men hon har lagt sig till med andra egenheter som att vilja äta allt hon hittar ute. 

070504 Nu har vi bokat ultraljud. Den 21/5 kollar vi läget i magen.

070430 Har blivit ett par kortare lunkpass med cykeln. Ca en mil åt gången. Gäller att se upp för glasskärvor så här års.

070426 Efter en väldigt stillsam dag som hund igår hoppas jag få några sekunder över för att rasta av tjejerna ordentligt. Iza känns ändå väldigt lugn och harmonisk och varvar inte i stillhet. Med tanke på det som stundar inom ett par veckor ska jag öka motionen för henne något. Vill helst ha valpar med ca 400g i födselvikt. Blir de större upplever jag också att risken för komplikationer ökar. Motion, bra mat och en bra tid med valparna i magen är väl vägen dit.

070425 Gått drygt en vecka sedan parningen. Även Räka har slutat löpa. Skönt. Räknat på dagarna och inser att marginalen till att få starta vid Riksprovet för Iza är hårfin. Håller tummarna för att hon är lite snabbare än jag beräknat.  Blir det som med förra kullen så är det ju lugnt.

070420 Hemma med bägge de fyrbenta tjejerna. Dom är märkbart glada över återseendet. Nu är det bara att bida vår tid...

070419 Oklart om det blev en fjärde parning under gårdagen. Iza och Frodo var själva i samma hundgård hela dagen och intresset för varandra var stort direkt på morgonen den 18-e. På kvällen den 18 var frieriet över. Den 19-e på kvällen sker upphämtningen och resan norrut.

070417 Väntar med spänning på att det blivit ytterligare parningar. Otroligt skönt att kunna vara så cool med mötet tills det verkligen var dax. Värdefullt att ha parat Iza tidigare så att jag hade koll på hennes fysiska reaktioner och även tidpunkt. Tikarna kan ju vara ganska tuffa mot hanarna om man är där lite för tidigt. En ung och ovan hane kan lätt bli lite skeptisk av detta. Känns enbart jättebra kl 1930 skedde parning 3 men de satt bara ihop i 15 minuter den här gången.

070416 kl 1100. Efter ett långvarigt frieri och under bar himmel blev det äntligen gjort. I dryga 26 minuter satt de ihop vid den första parningen. Frodo var jätteduktig och balanserad vid sin premiär som avelshane. Iza får stanna ytterligare ett par dygn och hämtas upp i samband med resan norr ut den 19-e. På kvällen den 16-e fastnade de i dryga 26 minuter även denna gång. Avsaknaden av husse och händelserna i sig när hon är i höglöpen ställer tydligen rejäla krav på dugliga hörsekåpor

070415 Blödandet har avtagit. Under eftermiddagen när Iza busar med Räka viker den gamle undan svansen och vi beslutar oss för att fara den 40 milen tidigt den 16-e.

070411 Fortfarande ett par dagar kvar till parning. Tror mig ha bra koll på tidpunkten. Den inledande löpblödningen har inte avtagit ännu. Frodo är ju bara 40 mil bort nu så även avståndet är hanterbart. Antar att ett par av spekulanterna har backat pga förseningen men tar den delen av jobbet med en stor portion ro. Övertygad om att samtliga valpar kommer hamna i utmärkta hem och tar tag i frågan tidigast efter att parningen har genomförts. Några få har redan tidigare fått klart för sig att de kan förvänta sig en valp...och flera har jag inte våga avge löfte till.... 

070403 Hade precis släppt tankarna på att ha koll på löpen så händer det plötsligt. Idag började hon och nu har vi tidsaxeln utstakad.

070326 Nej inte ens bilresande och mat på silverfat har fått henne att göra sin plikt. Det blir när det blir men det blev inte i början på mars... Ingen löp ännu men pinkar ofta...

070312 En oviss väntan på signalen. Bäst timing är om Iza börjar löpa mellan den 4-14 mars så hittills är jag nöjd över att det har dröjt. Ändå kan det inte hjälpas jag känner mig lite otålig. Kör inte jättehårt med henne utan bara ca 15-20 km om dagen. Väljer fortfarande helst kvällskörningarna. Tyst, mörkt, snabbt och inspirerande för själen.

070227 Nixpix ingen löp...bara måndag morgon igen.

070224 Nej inga synliga tecken ännu och jämnare arbetsvilja.... bara hoppas att det dröjer fram till den 6 mars eller om möjligt  ännu längre så att jobb inte sätter några käppar i hjulen... Det är spännande att vänta men jag hoppas ha rätt i mitt inledande antagande...löp i början på mars...

070223 Nej någon rejäl svullnad kan jag inte se ännu.... bara min otålighet som spökade..