Iz@Tupplurens.se

Till köpare av valp ur kullen e: Armin II vom Hege Haus  u:SUCH  SJCH Tupplurens Iza Bolliz

Några ord på vägen

Mat

Från 4 veckors ålder äter valparna små portioner av Precept Endurance 30/20. Iza föder valparna ända fram tills de blir 6 veckor då jag ökar takten för att sina henne och då menar jag inte att valparna ska dia mer och snabbare utan att hon får mindre mat och mer motion såklart. Under ca v5  början äter valparna torrfodret (ordentligt svällt i kallt vatten) 3-4 gånger om dagen. Kika gärna på Lupus hemsida så får ni koll på foderegenskaper. http://www.lupus.se   Introduktionspaket från Lupus kommer med valpen.

Om ni vill byta foder så blanda med det nya under några dagar. Så småningom vid c:a 4-6 månaders ålder kan ni minska antalet mål per dag till två, morgon och kväll. Mängden foder ökas successivt, men var försiktig så att valpen inte växer för fort. Den får aldrig bli tjock, man skall känna revbenen precis under huden.

Klor, tänder, öron…

Vi klipper valparnas klor varje vecka från 2 veckors ålder. Skaffa en rejäl och vass klotång om ni inte redan har det. Klipp gärna klorna varannan vecka så de inte hinner bli för långa och så att både ni och valpen vänjer er med behandlingen. Vi klipper valparnas klor sittande på golvet med valpen liggande på rygg i knäet. Under valpens första veckor klipper man med fördel klorna med en vanlig nageltång!! Lär hunden tidigt att vara ”trygg på rygg”

Valparna behöver leksaker och tuggben att gnaga på. När hunden har fått sina permanenta tänder är det bra om den tuggar regelbundet på ben, det motverkar tandsten. Många väljer att ha hunden i bur under de stunder de inte är hemma hos valpen. Den värsta tuggperioden upphör mellan ett och två års ålder!

Öronen kan behövas torkas ur ibland med t ex en fuktad bomullstuss om det är mycket smuts i dem.

Avmaskning

Valparna avmaskas med Banminth vet. motsv mot spolmask den 13/4, 27/4, 9/5 och den 22/5. Nästa avmaskning bör ske den 8/6 samt den 22/6 (ca v.2, 4, 6, 8,10 och 12). Jag rekommenderar att ni då använder Axilur vet. motsvarande som finns att köpa på apotek. Det tar förutom spolmask även bandmask som valparna kan få nu när de kanske tuggar i sig diverse döda smådjur utomhus. Axilur ges tre dagar i följd, blandat i fodret, med en dos av en tablett per 5 kg hund. Avmaska eventuellt en gång till vid c:a 16 veckors ålder med Axilur. Därefter en till två gånger om året.

Vaccination

Valparna vaccineras mot parvovirusinfektion ca den 18/5  dvs vid 7 och en halv veckas ålder. Valparna skall vaccineras igen vid 12 veckors ålder (19/6 ungefär) med trippelvaccin (valpsjuka, parvo, hepatit). Därefter skall hundarna vaccineras varje år mot parvovirus och vartannat år även mot valpsjuka.

Höftledsröntgen

När hundarna blivit ett år bör de höftledsröntgas hos veterinär. När höftledsröntgen genomförts efter 12 men gärna in mot 18 månaders ålder tilldelas ni en preimie om 500:-. Premien återbetalas mot kopia av röntgenresultat! Detta är ett sätt för oss att försöka påverka andelen HD röntgade hundar inom vår ras. Andelen HD röntgade Kh vorstehhundar har sjunkit under den senaste tioårsperioden och vi vill på detta sätt vara med och bidra till att förbättra kontrollen avseende HD problematiken.

”Från den 1 januari 2000 infördes en ny gradering vid avläsning av höftledsröntgen.Som ett led i utvecklingen mot ett förenklat samarbete inom F.C.I. (internationella kennelorganisationen) inför Svenska Kennelklubben en ny skala enligt nedan. Tidigare har det varit mycket svårt att jämföra avläsningarna i olika länder. En enhetlig skala torde underlätta både för den enskilde hundägaren/uppfödaren och för adminstrationen vid exempelvis importer.Nedan är den nya graderingen”

A =Normala höftleder (= tidigare ua)

B =Nästan normala höftleder (=tidigare ua)

C =Höftleder lindrig dysplasi (=tidigare grad I)

D =Höftleder måttlig dysplasi (=tidigare grad II)

E =Höftleder kraftig dysplasi (=tidigare grad III och IV)

För nedan nämnda raser gäller en åldergräns om lägst 18 månader för officiellt röntgenutlåtande.

För övriga raser gäller som tidigare att de skall vara lägst 12 månader för officiell röntgen.

Bullmastiff, Dogue de bordeaux, Grand danois, Landseer, Leonberger, Maremmano-abruzzese

Mastiff, Mastino napoletano, Newfoundlandshund, Pyrenéerhund, S:t bernhardshund

Ägaranmälan

Vid leverans av valpen medföljer ett kuvert som bla innehåller en ägaranmälan till SKK. Den skall fyllas i och postas snarast möjligt. Om er hund av någon anledning senare i livet skall byta ägare eller avlivas vill vi bli kontaktade innan detta sker.

Försäkring

Vi har tecknat en sk doldafel försäkring för valparna. Den täcker våra utgifter som uppfödare då vi är ansvariga för dolda fel hos valparna som upptäcks innan två års ålder. Ni bör/skall försäkra valpen med en veterinärvårdsförsäkring (ev med livskydd) som täcker era utgifter om olyckan skulle vara framme (Se Agrias erbjudande som medföljer ägaranmälan till SKK.)

Svenska Vorstehklubben (SVK)

Vi tycker att det är viktigt att ni blir medlemmar i SVK om ni inte redan är det. Ni får bland annat en mycket bra medlemstidning (Svensk Vorsteh) som innehåller träningstips, aktuella händelser och inbjudan till kurser och prov. Ni kommer också automatiskt få en lokalavdelningstillhörighet beroende på vart ni bor i landet. SVK har också en egen hemsida på internet och adressen dit är www.vorsteh.se. Medlem vid SVK betalar 200:- mindre för valpen vid inköp.

Medlemsavgiften är innevarande år 325 kr för fullt medlemskap, för familjemedlem 100 kr. Betala in beloppet till pg 50 12 63 - 8, Svenska Vorstehklubben. Glöm inte att ange Ditt namn , Din adress, Ditt telefonnummer och Din ras på talongen (texta).SVK tillämpar rullande medlemskap, dvs Du är medlem under ett år fr o m den månad Du betalat in Din avgift.

Vill du ha kontakt med våran medlemsregistrator?

Medlemsregistrator: Ing-Marie Åkerström, Glimmervägen 8, 473 32  Lindome  medlemsregister@telia.com

Vi har utfäst en premie om 500:- för varje valp ur kullen vid första 1:a pr vid jaktprov före tre års ålder. På motsvarande sätt har vi också en premie om 500:- för första CK eller Cert vid utställning före tre års ålder liksom en premie om 300 för uppvisat godkänt resultat i viltspår akl före tre års ålder. Vi hoppas att få se er hund på både utställning och jaktprov i framtiden.

Till sist

Ring/maila oss gärna om ni har frågor eller funderingar om dressyr eller annat. Vi hoppas också att ni är flitiga med att hålla oss informerade om er hunds motgångar och framgångar liksom att ni skickar bilder till oss för publicering på vår hemsida!

Tom, Iza och grabbarna